Kenali Kopi Bhg.1

Kenali Kopi Bhg.1

Bahagian 1

Menghirup secangkir kopi di pagi hari merupakan rutin harian bagi penggemar kopi. Aroma dan rasa kopi yang menarik membuatkan kopi lebih dari sekadar minuman. Sebagai pengenalan di ruangan kali ini, mari mengenali lebih dekat tentang kopi yang anda minum. Pohon kopi di dunia secara am terbahagi kepada 4 spesies utama.

Arabika
Robusta 
Liberika
Excelsa  

ARABICA

60% produksi kopi komersil di dunia dihasilkan oleh pohon kopi spesies Arabica. Pokok Arabika kebiasaannya hidup subur di kawasan altitud tinggi dan cuaca yang redup. Suhu yang dingin dan musim hujan juga merupakan faktor kesuburan kopi arabika. Saiz pokok Arabika sedikit rendah dan sering dipangkas untuk memudahkan para petani memetik ceri kopi semasa musim menuai hasil. Di beberapa negara pengeluar kopi, pelbagai kultivar dan variasi kopi telah dihasilkan untuk memastikan pokok kopi tahan dari penyakit dan juga menambah baik kualiti serta hasil ceri kopi.

Arabika kopi amat digemari kerana kualiti kopi yang mempunya aroma dan rasa yang kompleks dan unik. Oleh itu banyak petani telah menanam kopi arabika kerana ia mampu dijual pada harga yang tinggi. Bagaimanapun pokok arabika amat mudah terdedah pada penyakit dan serangan serangga. Ini memaksa para petani menggunakan racun serangga perosak dan baja kimia jika ia ditanam pada ketinggian altitud yang rendah.

Tipikal arabika kopi mempunyai rasa kelikatan (body) yang tebal dan juga rasa asid seperti buah-buahan. Untuk pasaran kopi komersil, kopi arabika kebiasaanya akan dipanggang pada tahap ‘dark roast’ untuk menambah kelikatan kopi yang digemari oleh peminat kopi ‘espresso’. Pasaran kopi istimewa memberikan nafas baru untuk penggemar kopi arabika menikmati rasa kopi arabika yang lebih kepada kemanisan buah-buahan.

Bersambung ke Bahagian 2, akan datang......

Back to blog

Leave a comment